Ahoj!
Přesně před týdnem jsem se zúčastnila setkání blogerů, na které jsem byla pozvána iniciativou Vím, co jím (internetová stránka, facebook). I když, jsem ten týden zrovna měla hodně nabitý, nestíhala jsem se ani pořádně vyspat a po akci jsem zase hned spěchala do práce, nemohla jsem si to nechat ujít!
Setkání blogerů se konalo v Praze v krásných prostorech školy vaření Laboratorio di Cucina. Nejprve jsme se dozvěděli to nejdůležitější "poselství" iniciativy Vím, co jím, potom nám paní doktorka Kunová udělala přednášku o problematice soli v naší stravě (vy si více můžete přečíst tady, tady se naopak dozvědět o právě probíhajícím týdnu soli a to nejlepší na závěr: soutěž s Vím, co jím a vaší solničkou), ale snad nejzajímavější povídaní bylo od slečny Foltýnové, která je profesionální fotografkou a foodstylistkou. Dala nám několik tipů, jak fotit a aranžovat jídlo a povyprávěla nám o své práci.
Hlavním programem byla příprava tříchodového menu, které se skládalo z předkrmu: Salát z čočky Beluga s kořenovou zeleninou, kozím sýrem a ořechy, hlavního jídla: Flank steak s karamelizovanými kapustičkami a grilovanou polentou a desertu: Odlehčené Tiramisu.
Nejen při vaření byla hrozná sranda, celkově byl meeting skvěle zorganizovaný, všichni z týmu se o nás skvěle postarali, Lenka Foltýnová nám pomohla při focení uvařeného jídla a pochutnání na tom všem byla jen skvělá tečka za tak super akcí! Musím se přiznat, že kromě Verči a Blanky (se kterými jsem si ale bohužel ani nepopovídala), jsem žádné blogery neznala (stydím se, stydím se). Většinou byli totiž pozvaní fitblogeři nebo foodblogeři, kterých až tolik nesleduji. Jsem ale moc ráda, že jsem se seznámila s holkama, s kterýma jsem vařila celé menu (holky prosím ozvěte se, zapomněla jsem váš název blogu!:D) a zpětně dohledala např. blog Kačí SMOOTH COOKING a její instagram, který je plný nádherných a barevných fotek.
Abyste z našeho setkání také něco měli, rozhodla jsem se ještě přidat recept na celé tříchodové menu i s nutričními hodnotami pro ty, kteří vše počítají :)
Salát
z čočky Beluga s kořenovou zeleninou,
kozím sýrem a ořechy
kozím sýrem a ořechy
Suroviny
na 1 porci:
40 g čočky Beluga
20 g celeru
20 g petržele
20 g mrkve
1 lžička olivového oleje (5 g)
5 g vlašských ořechů
30 g kozího sýra tvarohového
3 g šalotky
1/2 lžičky vinného octa
1/3 lžičky cukru (2 g)
sůl, pepř, bobkový list, hladká petržel
Nutriční hodnoty (1 porce):
Energie (Kj) 1339
Bílkoviny (g) 17,3
Tuky (g) 14
Sacharidy (g) 28,2
Postup:
1. Čočku vařte 15–20 minut v neosolené vodě - tak, aby byla
měkká, ale zůstala al dente. Zceďte.
2. Ořechy opražte nasucho.
3. Nakrájejte cibuli, celer, mrkev a petržel na drobné kostičky.
Rozpalte olej a na něm osmahněte zeleninu. Když trochu změkne, přidejte vinný
ocet, cukr, sůl a bobkový list. Přiklopte a poduste doměkka (kdyby bylo nutné,
lehce podlijte troškou vody).
4. Smíchejte čočku se zeleninou, přidejte nasekanou petrželku a
dobře promíchejte. Rozložte na talíř, navrch rozdrobte kozí sýr a posypte
nasekanými ořechy.
Flank
steak s karamelizovanými kapustičkami
a grilovanou polentou
Suroviny na 1 porci:
a grilovanou polentou
Suroviny na 1 porci:
150 g masa na steak (flank
steak)
10 g olivového oleje
45 g polenty instantní
100 g čerstvých kapustiček
5 g citronové šťávy
3 g másla
3 g cukru
sůl, pepř
Nutriční hodnoty (1 porce):
Energie (kJ) 2277
Bílkoviny
(g) 39,8
Tuky (g) 21,2
Sacharidy
(g) 46,9
Postup:
1. Maso omyjte, osušte, opepřete a pokapejte olejem (stačí ½ lžičky
na porci).
2. Polentu uvařte podle návodu na obalu, rozetřete na plech a
nechte ztuhnout.
3. Uvařte kapustičky v osolené vodě po dobu asi 4 minut. Nechte
okapat.
4. Osolte maso. Rozpalte zbylé množství oleje a maso opečte z o
obou stran po dobu 6-7 minut z každé strany. Nechte chvíli odpočinout. Poté
nakrájejte na plátky.
5. Polentu nakrájejte na čtverce. Pánev s nepřilnavým povrchem
lehce potřete olejem a na něm ogrilujte polentu.
6. Kapustičky rozkrojte napůl. Na pánvi pak rozehřejte máslo,
přidejte do něj cukr a nechte rozpustit. Vhoďte uvařené kapustičky a nechte je
obalit. Nakonec vlijte citronovou šťávu a opět promíchejte.
Odlehčené tiramisu
Suroviny na
1 porci:
75 g ricotty
25 g šlehačky de luxe (40 % tuku)
8 g piškotů
4 g cukru
20 ml kávy espresso
3 ml amaretta (nebo rumu)
kakao na posypání
Nutriční
hodnoty (1 porce):
Energie (kJ) 1053
Bílkoviny (g) 5,6
Tuky (g) 17
Sacharidy (g) 12,1
Postup:
1. Uvařte kávu a nechte ji
vychladnout. Přidejte alkohol.
2. Ušlehejte šlehačku
dotuha, ale pozor na přešlehání.
3. Ricottu vyšlehejte s cukrem tak, aby byla jemná a nadýchaná.
Vmíchejte do ní připravenou šlehačku.
4. Do nádobky vrstvěte piškoty krátce namočené do kávy a pokračujte
vrstvou krému. Zakončete krémem. Posypejte kakaem a dejte vychladit.
Doufám, že se vám fotky z akce i moje krátké povídání líbilo, inspirujete se na stránkách Vím, co jím, čím např. sůl ve stravě nahradit a zúčastníte se jejich soutěže, která trvá pouze do zítřka, takže šup šup!
Já bych ještě jednou chtěla poděkovat za pozvání na tak milé a zábavné setkání, fotky z akce od slečny Foltýnové a dárečky, které jsme s blogerkami a blogery dostali↓
Mějte se krásně!
G
Ahooj, hezky sepsáno, bylo to super :) Třeba se ještě na nějaké akci potkáme, doufám! (a uděláme si nějaké hezčí společné fotky, haha:D) naše stránky jsou www.nehladu.cz :) A.
OdpovědětVymazatDalší svělý článek 😊 Fotečky se ti moc a moc povedly ☺
OdpovědětVymazatTo tiramisu vypadá úžasně :3 Muselo to tam být super :)
OdpovědětVymazatTo musela být dost zajímavá zkušenost :)))
OdpovědětVymazat