Social Media

Řím - food tipy

Řím, Itálie
romefoodtips
Popravdě jsem myslela, že vám sem touhle dobou už budu házet letní inspo á la moje natěšení na letní dovolenou se ségrou, která mě čeká na konci srpna. Jenže to by se nesměl uplynulý víkend proměnit v totální noční můru. Víkend, který jsem po šíleně dlouhé době zůstávala v Praze kvůli svatební hostině mé milované Páji (ještě jednou gratuluju!). Víkend, na který jsem si sepsala asi kilometr dlouhý to do list včetně velkého úklidu, cvičení, focení a editace fotek, psaní článků a tak dále. Výsledek byl takový, že jsem v sobotu převrátila celý pokoj vzhůru nohama, z hostiny odcházela s velkou bolestí hlavy, v neděli ráno přesvědčila samu sebe (a že to na 2 hoďky fakt působilo!), že mi je dobře a v poledne se už motala po městě a byla ráda, že jsem se vůbec dostala nějakým způsobem domů. Kdo mě sledujete na instagramu, asi jste už o mojí migréně četli až až. Nebudu to tu teda už více rozpatlávat a popravdě na to už ani nechci myslet. Takže toť k mému vysvětlení, proč už tu dávno tento článek nevisí, a raději se na něj pojďme rovnou vrhnout!

Proč jsem jela do Říma sama s bráchou a pár příběhů ze zákulisí k tomu, jste si mohli přečíst v minulém postu. Dneska bych vám ale ráda dala pár tipů na hezká místa, která budou lahodit především vašim chuťovým buňkám!

Ihned po příletu putovala naše cesta na ubytování. Našli jsme si přes airbnb mini byteček v Trastevere, který byl vážně jen na přespání, což bylo ale opravdu to jediné, co jsme od něj očekávali. Navíc měl ale i malou kuchyňku, kterou jsme moc rádi využili. Jestli nechcete jíst každý den jenom venku, určitě apartmán s kuchyní doporučuju. Největší plus našeho ubytování ale bylo samotné umístění. Čtvrť Trastevere je místem, kde ve vzduchu polétává pravá italská atmosféra a kde najdete milion podniků s čerstvými domácími těstovinami, zmrzlinou, pečivem a vynikající kávou (ach ta káva, o ní ještě padne řeč.) Zároveň je ale i skvělým výchozím bodem na toulky Římem. Kromě cesty na nádraží, jsme vůbec nemuseli použít mhdčko a vše jsme měli v docházkové vzdálenosti.

Náš let byl o dvě hodiny zpožděný, takže jsme s kufry do bytu padli až po osmé hodině večer. Celí hladoví jsme tedy ihned vyrazili za jídlem. Volba padla na Grazia e Graziella, což je i mým food tipem n.1. Pokud uvidíte frontu lidí čekajících na místo, nezalekněte se a stoupněte si na její konec. Můžete mezi tím nasávat vůně z kuchyně, opíjet se proseccem, které jeden z číšníků všem ve frontě nalévá a užívat si hezký teplý večer. My jsme čekali max půl hoďky a za chviličku jsme už tak seděli za dřevěným stolečkem a za druhou chvilku už nám před nosy přistála Pizza Contadina a Pasta Amatriciana. Dovoluju si říct, že pizza se rozhodně zařazuje mezi mé top 3, které jsem kdy jedla!

IMG_0404 A když už jsme v Trastevere, poradím vám rovnou restauraci č. 2, kam jsme zavítali naopak úplně poslední večer, a která je 10 m od té první, haha. Původně jsme chtěli do její sestry Nannarella, ale za boha jsme tam nemohli trefit, tak jsme šli na jistotu do Tonnarello. Obsluha ještě o píď lepší než v GeG a těstoviny božské jakbysmet. Brácha zvolil klasiku (prostě dítě a těstoviny s rajčatovou omáčkou jsou velká světová láska) a já jsem si dala Nonna Nadia - jen na ně pomyslím, mám chuť skočit na letadlo a jít na ně znovu. Brácha dostal od obsluhy i omalovánku, takže musíte chápat, že spokojenost byla opravdu veliká.

IMG_1029 V Trastevere si ještě můžete dojít na kafe či nějakou dobrotu do pekárny/kavárny Giselda, na kterou jsem dostali tip od našich hostitelů. My jsme si tam jen skočili pro bagetu na let zpět, ale všechno tam vypadalo vážně úžasně! (Plus malý tip - hned vedle také najdete větší supermarket Conad, kde seženete vážně úplně všechno od jídla až po drogerii i elektroniku a oblečení.)

IMG_1138 IMG_1140 IMG_1149IMG_1144 Zůstaňme u jídla a přesuňme se přes řeku do maličkaté kavárny, která si nás opravdu získala. Původně jsme měli namířeno do Roscioli, na kterou jsem četla chválu na Instagramu, ale jakmile jsme uviděli Settegrammi cafè & lounge (7gr), rozhodli jsme se zůstat tam. A udělali jsme dobře - nula turistů, vůně kávy a sladkých dobrot (croissant s vanilkovým krémem vážil snad tunu a myslím na něj ještě teď), je slyšet jen italština a obsluha je moc milá (+ mají vevnitř marble stolečky a venku moc hezkou zahrádku na klidném místě).

IMG_1095 IMG_1110 IMG_1103 IMG_1088
Další tip na kavárnu jsem teď hledala asi hodinu na mapách a tadadadaa našla! Caffe’ rovere z dálky vypadá spíš trochu jako trafika, ale uvnitř se skrývá moc milý starší pán, který vám udělá božské cappuccino (i se sojovým mlíkem) za éčko. My si dali ještě (jak jinak než) croissanty, ale mají na výběr i další menší snacky a ovocné šťávy. Je to perfektní místo, kde se stavit na kávu, pokud se zrovna budete pohybovat kolem Vatikánu.

IMG_0424 IMG_0428 
A kam na zmrzlinu? Nechce se mi věřit, že jsme gelato v Římě ochutnali jen jednou! Ale když už - tak pořádně! Opět jsme si našli gelaterii podle Instagramu (konkrétně Grom), jen kousíček hned za Pantheonem, zlákala Fiocco di Neve, kde měli veliký výběr, bezlepkové kornoutky a veganské sorbety i klasické příchutě. Dávají obrovské porce a byla to skvělá odměna za prochozený den!

IMG_0931

A gelatem končí mé food tipy! Příště se zase můžete těšit na místa, která byste v Římě neměli vynechat. A jestli máte nějaké další tipy, klidně se s nimi podělte v komentářích, ať se můžou inspirovat i ostatní:)
G

8 komentářů

  1. Právě jsem dosnídala a mám zase hlad, moc díky. :D Všechno to vypadá krásně! Já si právě užívám jídlo na Maltě, kde je to Itálii dost podobný. Měla jsem už těstoviny s rajčatovou omáčkou, pizzu, croissant a kapůčo se zmrzkou je tu na denním pořádku!

    Moc ráda bych úředala tipy z Říma, ale vzhledem k tomu, že jsem tam byla už opravdu pár let zpět, tak si nepamatuju vůbec nic. :D Ale můžu doporučit skvělou restauraci na Golden Bay Beach na Maltě, která je hned na pláži. Včera jsem tam byla a úplně jsem žasla nad výběrem burgerů, wrapů, baget, pizz a tětovin! Já jsem neodolala bylinkovému chlebu s pestem, rukolou, rajčetem a kurečím masem. <3 Zakončili jsme to výbornou čoko zmrzkou s kousky hořké čokolády, která byla fakt neodolatelná! <3

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  2. Jeeej no tak ty teď můžeš ochutnávat jedna báseň! My teď se ségrou poletíme na Mallorcu, tak tam to zase bude trošku o něčem jiném:) Doufám, že ochutnáme nějakou dobrou Pallelu!
    Tyjo a moc děkuju za tip! Pokud se někdy na Maltu vydáme, bude se moc hodit:)
    Užívej <3

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, tolik dobrot! Ještě jsem nesnídala a už pociťuju menší hlad, možná i díky tvému článku! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam! Ty těstoviny vypadají skvěle. A celkově mají Italové výborný jídlo a zmrzliny. :)

    GrünHauz
    Š.

    OdpovědětVymazat
  5. To mi povídej! Minimálně kvůli tomu jídlu bych tam jela hnedka zase:))

    OdpovědětVymazat
  6. Řím je vážně kouzelné město :) pro mě ani ne tolik kvůli jídlu, ale hlavně kvůli těm památkám a atmosféře Itálie :) i když je pravda, že na italiano gelato nedám dopustit :D ♥

    https://taukecana.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je to všechno dohromady - atmosféra, jídlo, pamatáky, vůně, ...:)))

      Vymazat

Instagram

Theme by STS